Compassie: vals sentiment of ware deugd? 

Wij moeten onze tuin bewerken. (Voltaire)

 

Voor het eerst vijf bijeenkomsten in het Huis van Compassie in Nijmegen, Stad van Compassie. Wat is dan een beter thema dan 'compassie'? Daarover gaan we het hebben.

Filosofische voorkennis is niet vereist. Ook hoeft u niet te hebben deelgenomen aan de vorige twee cursussen, 'Wat een geluk!' over gelukkig leven en 'Leven: niets dan lucht en leegte?' over nihilisme. Mocht u willen weten wat we daar hebben behandeld, vraag dan gerust informatie aan.

Beide cursussen vielen onder 'levenskunst'. Paul van Tongeren vat levenskunst samen als 'een merkwaardige mix van elementen van klassieke deugd (nadruk op oefening en zelfperfectionering, en een "bloeiend", gelukkig leven als doel), hellenistische terugtrekking op het eigen geluk (onverschilligheid jegens datgene wat niet in onze macht ligt) en modern geloof in de autonomie en het eigen kunnen' ( Leven is een kunst, 2012). Maar er ontbreekt daarbij volgens hem iets belangrijks: de aandacht voor de broosheid van geluk en voor de zwakheid en het onvermogen van de mens.

Benieuwd naar de betekenis van de tekst op het bordje? Zie  wat-sas-as-dös-was-kas.

 

Compassie: vals sentiment of ware deugd?

 

'Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet'. Of positief geformuleerd: 'Behandel anderen altijd zoals je zelf behandeld wilt worden'. Dit wordt de gulden regel genoemd, die alle religies lijken te onderschrijven. Uit deze regel spreken compassie en empathie: grote woorden. Wat betekent dit alles?

Het lijkt logisch in te stemmen met de gulden regel. Zijn compassie en empathie niet nodig om te streven naar een betere wereld? Maar als je goed leest wat er staat, doemen er vragen op. Wat is het zelf, dat blijkbaar goed behandeld wil worden? Moet je jezelf niet goed kennen om te weten hoe je behandeld wilt worden? Hoe weet je trouwens wat je zelf wilt?  

Compassie en empathie  vragen er in elk geval om concreet gemaakt te worden, vorm te krijgen in de praktijk van alledag. Wat betekenen ze voor jezelf en voor je verhouding tot de ander? Is het wel mogelijk om compassie te voelen voor je familie, geliefde, buren, stadsgenoten, landgenoten, mede-Europeanen, soortgenoten aan de andere kant van de wereld?  

Inhoud

1. Het zelf en autonomie - 15 en 29 januari

Leon de Bruin, Fleur Jongepier en Sem de Maagt, Ik. Filosofie van het zelf, 2017 

Beate Rössler, Autonomie. Een essay over het vervulde leven, 2018

2. Compassie en empathie - 12 en 26 februari

Karen Armstrong, Compassie, 2011

3. Te veel van het goede: kanttekeningen - 19 maart

Ignaas Devisch, Het empathisch teveel, 2017   

Werkwijze

We denken na over de gulden regel, maken opdrachten en gaan met elkaar in gesprek. We luisteren naar gedachten van filosofen op basis van boeken van hedendaagse denkers. 

Data

Vijf dinsdagavonden: 15 en 29 januari, 12 en 26 februari, 19 maart 2019.

Tijdsduur

Van 20.00 uur tot 22.00 uur.

Locatie

Huis van Compassie, Groenestraat 170, Nijmegen.

Materiaal

Teksten uit verschillende bronnen.

Kosten

€10,00 per avond, contant te betalen. 

Het valt aan te bevelen vijf avonden te volgen (€50,00), omdat de bijeenkomsten een geheel vormen. 

Inschrijven

Stuur een mail naar info@mariellepolman.nl onder vermelding van 'Compassie'. Graag vermelding van naam, adres en telefoonnummer: zie contact.

Graag aanmelden vóór 5 januari 2019

Minimum aantal deelnemers 8, maximum aantal deelnemers 15.

 

 

© Mariëlle Polman Nijmegen | Realisatie: Numaga-Design, Nijmegen. Deze pagina is het laatst bijgewerkt op 25-11-2018 .